Verstrekking van medische gegevens aan derden
Wij verstrekken uw medische gegevens alleen aan derden als u hiervoor toestemming heeft gegeven. Hieronder vallen bijv. vragen van de bedrijfsarts, keuringsarts, verzekeringsarts. Uw medische gegevens worden alleen aan derden gegeven als u hiervoor schriftelijk toestemming heeft gegeven.
Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming.
Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. Daardoor kunt u zomaar terechtkomen in de spreekkamer van een onbekende arts, bij een andere apotheek of bij de huisartsenpost. Dan is het goed als de zorgverlener snel en gemakkelijk uw belangrijkste medische gegevens kan inzien. Een arts kan bijvoorbeeld zien welke medicijnen u gebruikt of waarvoor u allergisch bent. Met deze belangrijke informatie krijgt u direct de juiste zorg. Daarom willen zorgaanbieders (zoals huisartsen, apotheken en ziekenhuizen) graag medische gegevens met elkaar kunnen delen. Hiermee krijgt de zorgverlener een completer beeld van uw medische situatie.
Een beveiligd netwerk zorgt voor snelle en juiste uitwisseling van de informatie. Uw zorgverlener stelt uw medische gegevens alleen elektronisch beschikbaar aan andere zorgverleners als u hem of haar daarvoor toestemming geeft.
In de brochure “Toestemming geven” leest u hoe dat werkt en krijgt u antwoord op belangrijke vragen.
Download brochure toestemming geven
Voor het wel of niet beschikbaar stellen van uw gegevens voor andere zorgverleners moet u een formulier invullen.
U kunt het formulier downloaden via onderstaande link, wilt u dit daarna afgeven op de praktijk? Wij danken u hartelijk!
Download LSP formulier
Ook kunt u hiervoor digitaal toestemming geven. Via onderstaande link kunt u dit invullen.
A.A. van der Krabben:
https://www.ikgeeftoestemming.nl/nl/registratie/toestemming-regelen/01059104
A.E.M. Wagenvoort:
https://www.ikgeeftoestemming.nl/nl/registratie/toestemming-regelen/01057769
M.R. Roek:
https://www.ikgeeftoestemming.nl/nl/registratie/toestemming-regelen/01059299
Informatiebeveiliging
Hiervoor hebben wij op de praktijk de volgende maatregelen genomen:
++ Alle medewerkers die patiëntengegevens verwerken of anderszins kennis nemen van de patiëntengegevens zijn gehouden aan geheimhouding.
++ Patiëntengegevens worden niet langer bewaard dan nodig: medische gegevens worden in beginsel 15 jaar bewaard, of zoveel langer als redelijkerwijs nodig om verantwoorde zorg te kunnen leveren.
++ Alleen bevoegden hebben toegang tot de (digitale) gegevensbestanden; hiertoe zijn de computers voorzien van een wachtwoord en de ruimtes waarin de gegevens worden opgeslagen zijn niet vrij toegankelijk.
++ Patiënten worden geïnformeerd over de verzameling en verwerking van gegevens door de praktijk bij een inschrijving van de patiënt.
Overdracht van uw dossier
Als u een nieuwe huisarts kiest, is het belangrijk dat deze op de hoogte is van uw medische geschiedenis. Bij het uitschrijven uit onze praktijk wordt, met uw toestemming, uw dossier via een beveiligde digitale verbinding opgestuurd naar de nieuwe huisarts.